1977 var det dags för utvecklingen en modernare modell av Linjett. Det började med att Ola förlängde och höjde en Linjett 30:a vilket gav en bätte kappseglingsbåt. Hon var med och seglade många kappseglingar och gav bra resultat.

Båten fick namnet Linjett 32 och hade måtten 9.48 x 3.11 meter och vägde 3.5 ton.

Mats byggde den första Linjett 32:an under 1977-78. Det var också han som främst visade bra seglingsresultat. 1978 1:a i klassen på Almarace. 1979 blev det en andraplacering i klassen på Gotland Runt och en totalseger på Åland Sea Race. 1980 vann Mats One of a kind-80 - en tävling som Båtnytt anordnade för 15 båtar i halvtonsstorlek.

Här ser du en gedigen teakinredning. Pentryt har två lågor och ugn, dubbel diskho, rejäla avställningsytor samt bra belysning. Dra ut en låda - hantverk!

Slå dig ner vid navigationsbordet där du har plats för sjökort, vikt bara en gång. Du har alla instrument och elpanelen inom bekvämt räckhåll och det finns gott om plats i lådorna för allt som du vill ha snabbt åtkomligt.

Salongen är ljusare och luftigare än i många 32-fotare. Halvdinetten med en liten soffa på tvären vid främre skottet ger en ombonad känsla. Fäll upp ryggstödet och kojen blir nästan en meter bred. Babordskojen är utdragbar till till dubbelkoj.

De dubbla skotten vid masten ger extra stabilitet där där påfrestningarna blir som störst i hårt väder. Mellan dem finns toalett och garderob.

Linjett 32 byggdes för både familje- och kappseglare. Sittbrunnen är konstrurerad för både för rorkult och rattstyrning.

Storskotet är placerat på rufftaket och därmed aldrig ivägen för besättningen. Fall och snabbrevanordningar är nerdragna till sittbrunnen.

Den självskotande focken gör Linjett 32 mycket bekväm vid tuff segling, trånga situationer och inte minst: Ett barn kan ensam gå över stag med henne. Det är bara att lägga om rodret!

Linjett 32 är den båt som Rosättra har byggt i flest antal exemplar hittills. Många båtar är byggda som halv- och trekvartsfabrikat. Den sista Linjett 32:an byggdes 1992 men några år innan dess kom Linjett 35 - som fortfarande är i produktion.
Ja som ni har läst så har mycket förändrats sedan Rosättra Båtvarv grundades för 115 år sedan. Dagligt nytänkande i kombination med tradionellt hantverkskunnande samt ett mycket stort intresse för segling speglar sig än idag i vår konstruktion och produktion av Linjett.

 

 

Rekommenderad skärmupplösning: 1024x768